Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014 in cadrul fondului ONG in Romania

 

www.eeagrants.org

Consultare - Strategia Nationala a Locuirii

16 Martie 2016

In data de 14.04.2016 a avut loc reuniunea de consultare organizata de MDRAP si Guvernul Romaniei in vederea realizarii Strategiei Nationale a Locuirii, reuniune la care au participat atat reprezentanti ai autoritatilor publice, cat si reprezentanti ai ONG-urilor care activeaza in domeniul locuirii, in special in domeniul locuirii sociale.

Dupa cum bine se stie in Romania nu exista in prezent o strategie sau o politica publica coerenta care sa acopere tematica locuirii la nivel national. Aceasta este acoperita in prezent de un set de legi (cea mai importanta fiind legea nr. 114/1996) modificate aproape in fiecare an care prin simpla lor vechime nu mai pot deservi nevoilor prezentului.

In acest context MDRAP si-a asumat elaborarea Strategiei Nationale a Locuirii. Trebuie mentionat ca aceasta strategie nu se refera exclusiv la locuirea sociala si la problemele acestui segment distinct in special, ci va acoperi domeniul locuirii in intregime.

Viitoarea strategie se va baza pe o analiza realizata pe baza studiilor elaborate de Banca Mondiala in cadrul proiectului "Coordonarea si selectia eficienta si transparenta a proiectelor de infrastructura finantate din instrumente structurale si de la bugetul de stat pentru perioada 2014-2020".

Pe scurt - strategia este in curs de elaborare, urmand ca prima versiunea sa apara in vara acestui an - directiile de actiune propuse in acest moment, includ:

  • Actualizarea si armonizarea cadrului legal si institutional;
  • Finantarea pentru achizitionarea de locuinte;
  • Exercitarea functiei de "mediator" (n.e. a statului) pe piata locuintelor;
  • Revizuirea sistemului de alocare a locuintelor si de subventionare;
  • Reducerea riscului seismic / consolidarea cladirilor de locuit;
  • Masuri pentru imbunatatirea vechiului fond de locuinte.

Conform informatiilor oferite de reprezentantii MDRAP in perioada urmatoare documentele suport pentru aceasta strategie vor fi publicare pe site-ul www.mdrap.ro.

 

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii
şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi
www.eeagrants.org: