Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014 in cadrul fondului ONG in Romania

 

www.eeagrants.org

Ce este "Gaseste o Casa!"?

Platforma gasesteocasa.ro este un site informativ concentrat pe subiectul locuirii sociale, realizat ca raspuns la lipsa de transparenta a procesului de atribuire a locuintelor sociale, in vederea informarii corecte a cetatenilor.

Platforma este realizata in cadrul proiectului "Gaseste o Casa! Cresterea transparentei si accesibilitatii procesului de atribuire a locuintelor sociale". Proiectul este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala si Centrul Roman de Politici Europene si este finantat prin granturile SEE 2009-2014 in cadrul fondului ONG in Romania.

Proiectul abordeaza problema locuirii sociale si a procesului de acordare a acestora, propunandu-si sa transparentizeze si accesibilizeze intregul circuit al politicilor si procedurilor de acordarea a locuintelor sociale.

3 motive pentru "Gaseste o Casa!" in Municipiul Bucuresti

1. Legislatie neadaptata realitatii. Modul de functionare al sistemului de locuire sociala si de atribuire a locuintelor este prost adaptat necesitatilor din prezent, in special la nivelul Municipiului Bucuresti. Efectele acestui fapt culmineaza cu evacuari, neexistand insa un sistem de preluare a persoanelor evacuate astfel incat sa nu devina persoane fara adapost.

2. Lipsa de transparenta a procesului de atribuire a locuintelor sociale. Acest proces este lasat - partial - in seama autoritatilor de sector acestea stabilind criteriile si punctajele necesare pentru alocarea de locuinte, insa baza in care acestea sunt stabilite nu este publica. De asemenea, informatiile referitoare la locuirea sociala sunt greu accesibile, acestea regasindu-se in hotarari de consiliu cu denumiri generice, identificarea celor relevante fiind in unele cazuri imposibila.

3. Ineficienta institutionala. Din punct de vedere institutional, Municipiul Bucuresti este atipic, in sensul ca responsabilitatile in domeniul locuirii sociale sunt impartite intre Primaria Municipiului Bucuresti si primariile de sector, insa lipsa de comunicare si modul de lucru intre aceste institutii creaza un mediu institutional confuz si lipsit de eficienta.

3 solutii pentru imbunatatirea sistemului de locuire sociala in Bucuresti.

1. Identificarea problemelor legislative si realizarea de recomandări în vederea imbunătățirii sistemului de atribuire si gestionare a locuintelor sociale.

2. Realizarea unui mediu de comunicare online pentru cetateni, cu suportul ONG-urilor si autoritatilor locale.

3. Identificarea problemelor instituționale care infraneaza functionarea sistemului de alocare a locuintelor sociale si dezvoltare a fondului locativ.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii
şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi
www.eeagrants.org: